Jakie produkty spożywcze zawierają krzem?

pixel1 / Pixabay

Krzem jest jednym z najważniejszych minerałów, których nasze ciało potrzebuje do wzrostu i rozwoju. Jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, których organizm potrzebuje do pełnienia różnych funkcji. Jeśli go zabraknie, nasz organizm będzie miał problemy.

Krzem można znaleźć w żywności i napojach, ale nie wszystkie produkty są bogate w krzem. Aby uzyskać krzem w pożywieniu, można go uzyskać w następujący sposób.

Pokarmy zawierające krzem

Oto produkty spożywcze zawierające krzem.

Chleb pełnoziarnisty

Melasa

Mleko

Zboże

Suszone owoce

Jogurt

Pomidor

Słodki ziemniak

Fasolka szparagowa

Brokuły

Ryż

Ryba

Owoce zawierające krzem

Krzem można znaleźć w następujących owocach.

Awokado

Papaja

Mango

Nektarynka

Morela

Brzoskwinia

Gruszka

Kiwi

Arbuz

Burak

Dynia

Banan

Kokos

Cytryna

Ziemniak

Pszenica

Szpinak

Płatki owsiane

Soja

Ryż konwencjonalny

Nasiona konopi

Czarna fasola

Ciecierzyca

Migdały

Pekany

Ziarna słonecznika

Olej słonecznikowy

Jakie są korzyści z dostarczania krzemu do naszego organizmu?

W okresie wzrostu organizm potrzebuje dużo energii, aby rosnąć i rozwijać się. Aby uzyskać potrzebną energię, organizm wykorzystuje białka i tłuszcze, które nie są obecne w pożywieniu. W związku z tym organizm będzie musiał przyjmować dodatkowe ilości krzemu, aby uzupełnić te tłuszcze i białka.

Tak właśnie działa krzem w naszym organizmie:

Gdy organizm otrzymuje wystarczającą ilość krzemu, pomaga on utrzymać zdrowe kości i zęby.

Krzem pomaga w produkcji hormonów płciowych.

Krzem ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca.

Organizm potrzebuje więcej krzemu, gdy jest w ciąży.

Jeśli w organizmie znajduje się wystarczająca ilość krzemu, organizm będzie zdrowy.

Krzem jest dobry dla oczu.

Krzem pomaga we wzroście włosów.

Krzem jest potrzebny do tworzenia naczyń krwionośnych.

Jakie są wady obecności krzemu w naszym organizmie?

Istnieje kilka wad wysokiego poziomu krzemu w organizmie.

Wiadomo, że krzem przyczynia się do rozwoju nowotworów.

Istnieje możliwość wystąpienia kruchych kości.

Istnieje możliwość wystąpienia zapalenia stawów.

Krzem może również wpływać na produkcję wapnia.

Krzem może powodować zwiększoną aktywność mózgu.

Krzem powoduje, że organizm jest mniej wrażliwy na insulinę.

Krzem jest minerałem śladowym, który występuje w wielu produktach spożywczych, w tym w zbożach, roślinach strączkowych, orzechach i warzywach.

Przyjmowanie zbyt dużych ilości krzemu może zwiększyć ryzyko osteoporozy, raka i chorób nerek. Jednak ma on również wiele korzyści dla zdrowia.

Wnioski:

Krzem jest jednym z najważniejszych minerałów, które są potrzebne organizmowi ludzkiemu do wzrostu i rozwoju. Pomaga uczynić ciało silnym, zdrowym i zrównoważonym. Ma również pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca i jest korzystny dla oczu.