Z czego jest mąka orkiszowa

markusspiske / Pixabay

Na pewno każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż coraz większa część populacji zaczyna dbać o siebie i pilnować tego co je. To jest dobre, gdyż w ten sposób możemy zadbać o swoje zdrowie. Bardzo popularnym produktem, który jest nader często używany w kuchni jest oczywiście mąką orkiszowa. Jeśli ktoś nie wie czym ona jest to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu. To właśnie tutaj zostanie opisane dokładnie to z czego jest mąka orkiszowa.

Z czego jest mąka orkiszowa

Warto na samym początku zaznaczyć, iż tego typu mąka jest bardzo popularnym produktem zbożowym. Często można ją spotkać w przepisach na różnego rodzaju pieczywo czy inne tego typu wypieki. Zadajmy sobie zatem pytanie z tego taka mąka jest robiona. Otóż z niczego innego jak z orkiszu. Co to jest? Jest to zboże, które jest bardzo podobne do pszenicy. Jednak trzeba zaznaczyć to, iż ma on zdecydowanie korzystniejsze wartości odżywcze. Ogólnie w literaturze można znaleźć informację, iż orkisz jest to mutacja lub krzyżówka różnych zbóż typu płaskurka czy też samopszy. Według co niektórych osób jest on najlepszym ze zbóż. Ważne jest także to, iż orkisz ma zdecydowanie niższą wartość energetyczną, ale za to większą zawartość między innymi tłuszczu, białka, błonnika, substancji mineralnych oraz witamin. Dodatkowo na pewno nie każdy o tym wie, ale białko orkiszu zawiera do 40% większą ilość aminokwasów, w tym leucyny, izoleucyny, treoniny oraz lizyny niż popularna także pszenica. Orkisz ma także lepiej przyswajalny gluten. Niektóre jednak badania pokazują jeszcze większą zawartość między innymi cynku, fosforu, miedzi i selenu, inne natomiast – magnezu, fosforu, potasu, siarki, selenu, litu oraz miedzi.

Dodatkową informacją jest to, iż taka mąka orkiszowa jest bardzo szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Stosuje się ją do produkcji ciast, ciastek, makaronów czy paluszków.

Niektórzy nawet uważają ją za najzdrowszą. Poza tym nadaje się niemal do wszystkiego: pieczenia, gotowania, zagęszczania, do dań wytrawnych oraz słodkich. Taka mąka jest łagodna, smaczna, lekko słodka o delikatnie orzechowym posmaku.

W sklepach możemy spotkać kilka typów mąki orkiszowej:

  1. Mąka orkiszowa typ 2000, czyli mąka orkiszowa ciemna – To jest mąką pełnoziarnista.
  2. Mąka orkiszowa graham 1850 – Idealna do chleba i bułek.
  3. Mąka orkiszowa typ 700, 650 lub 550 – mąka orkiszowa biała

Jak widać mąką orkiszowa jest bardzo zdrowa. Dlatego warto ją stosować gdzie tylko się da, czyli wszędzie tam, gdzie występuje mąka pszenna.