Czy wiesz, co to jest indeks glikemiczny? Jeśli nie, to musisz znać indeks glikemiczny swojego pożywienia.
Indeks glikemiczny to ocena wartości odżywczej węglowodanów na podstawie ich zdolności do podnoszenia poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny jest stosowany do oceny wpływu żywności na organizm człowieka.
Jest to narzędzie do pomiaru, jak szybko i w jakim stopniu węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi w organizmie.
Na indeks glikemiczny każdego produktu spożywczego wpływa wiele czynników, w tym:
Ilość
Czas posiłku
Uprawa
Zawartość składników odżywczych
Skład innych składników pokarmowych
Indeks glikemiczny to klasyfikacja żywności, która informuje o tym, jak wpływa ona na poziom cukru we krwi.
Mierzy się go poprzez obliczenie ilości glukozy we krwi w ciągu 2 godzin po jedzeniu.
Istnieją różne skale indeksu glikemicznego dla różnych produktów spożywczych. Niektóre z popularnych to:
American Institute of Nutrition (A.I.N)
Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów 2010
Holland Group
Piramida Przewodnika Żywieniowego
Dieta G.I.
Indeks zdrowego żywienia
Międzynarodowa tabela indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych
Jest to naukowy sposób określania wpływu żywności na organizm.
Co to jest indeks glikemiczny żywności?
Mówiąc o indeksie glikemicznym żywności, mamy na myśli wpływ węglowodanów zawartych w żywności na poziom cukru we krwi.
Węglowodany są podstawowymi składnikami wszystkich produktów spożywczych i występują we wszystkich rodzajach żywności.
Należą do nich:
Owoce
Warzywa
Ziarna
Tłuszcze
Ważne jest, aby znać wpływ węglowodanów na organizm, ponieważ rodzaj spożywanych przez nas węglowodanów będzie miał wpływ na ogólny stan naszego zdrowia.
Dlaczego indeks glikemiczny jest ważny?
Indeks glikemiczny żywności jest bardzo ważny, ponieważ spożycie węglowodanów jest różne u różnych osób.
Jest to jeden z głównych powodów, dla których nie możemy stosować tej samej diety przez cały czas.
Osoby chore na cukrzycę muszą unikać wszelkiego rodzaju pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym.
Jeśli cierpisz na cukrzycę, musisz unikać wszelkiego rodzaju pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym.
Jest to jeden z głównych powodów, dla których nie należy stosować tej samej diety przez cały czas.
Jeśli masz cukrzycę, musisz unikać wszelkich pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym.
Indeks glikemiczny żywności ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Jeśli masz cukrzycę, powinieneś unikać pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym.
Jeśli jesteś chory na cukrzycę, powinieneś unikać pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym.
Wnioski:
Indeks glikemiczny jest jednym z najważniejszych czynników, które należy brać pod uwagę przy wyborze żywności. Jeśli masz cukrzycę, musisz uważnie obserwować swoje pożywienie i wybierać te produkty, które nie wpłyną negatywnie na Twoje zdrowie.