Napar z imbiru na kaszel – dlaczego działa i jak go zrobić?

napar-z-imbiru-na-kaszel-dlaczego-dziala-i-jak-go-zrobic

Imbir od dawna wykorzystywany jest jako naturalny lek na przeziębienia, kaszel i ból gardła. Jeżeli czujesz, że właśnie się przeziębiłeś, to  nie czekaj, aż infekcja się rozwinie – działaj od razu. Napar z imbiru to skuteczny i łatwy do przygotowania środek, który szybko przyniesie Ci ulgę. Sprawdź,  jak możesz go przyrządzić!

Właściwości imbiru: siła natury

Właściwości imbiru są nieocenione. Dlatego też coraz częściej i chętniej gości nie tylko w naszych kuchniach, ale także w apteczkach – jako środek leczniczy. Pomoże Ci m.in. w problemach gastrycznych i bolesnym miesiączkowaniu, a także wzmocni koncentrację. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i odkażającemu zwalczy infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze, a także pobudzi wydzielanie śluzu – możesz go używać w leczeniu zapalenia oskrzeli i płuc. Dzięki wysokiej zawartości m.in. witamin z grupy B, potasu, krzemu, magnezu, witaminy C – uzupełni niedobory.

Jak stosować imbir na kaszel?

Istnieje wiele możliwości wykorzystania imbiru. Ważne jednak, aby zawsze był świeży i w postaci korzenia. W przypadku uciążliwego kaszlu, który towarzyszy przeziębieniu i infekcji górnych dróg oddechowych, możesz z niego przyrządzić syropy, nalewki i napary. Jednak to napar uda Ci się zrobić i wypić najszybciej. Syropy, a szczególnie nalewki, muszą chwilę „odstać”. Napar od razu Cię rozgrzeje, co ma znaczący wpływ w trakcie infekcji, gdyż poprzez wypocenie Twój organizm naturalnie się oczyści. Imbir na kaszel przyniesie ulgę głównie w jego suchej odmianie, ponieważ działa nawilżająco na śluzówkę oraz ułatwia odkrztuszanie.

Herbata z imbirem – smacznie i zdrowo

Możesz zacząć od najprostszego przepisu. Codziennie rano wrzucaj do ulubionej herbaty kilka plastrów imbiru (woda musi być wciąż wrząca). Poczekaj kilka minut i wypij. Herbata z imbirem z pewnością zapobiegnie potencjalnej infekcji i kaszlowi, a jeżeli już chorujesz – złagodzi objawy. Możesz dodać również kilka goździków (mają silne działanie przeciwzapalne),  odrobinę miodu, cytryny, soku z malin, cynamonu, czy pomarańczę. Taki napar w postaci herbaty jest nie tylko zdrowy, ale bardzo smaczny.

Imbir i zioła, czyli jak zwalczyć suchy kaszel?

Składniki:

• 1 szklankę wody,

• 1 łyżeczkę startego świeżego imbiru,

• 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,

• 1 łyżeczkę suszonego majeranku,

• sok z połówki cytryny,

• 1 łyżkę miodu.

Wykonanie:

1. Zagotuj wodę w garnku.

2. Delikatnie obierz imbir i razem z ziołami dodaj do  wody.

3. Postaw garnek z powrotem na palniku i zaparzaj przez ok. 5 minut, lecz nie dopuść do wrzenia.

4. Przecedź przez sitko, a następnie dodaj cytrynę i miód.

5. Pij gorący napar (ok. 60 ℃)  małymi łykami.

Tymianek słynie z tego, że łagodzi kaszel i ból gardła – przypomnij sobie, jak chętnie wykorzystujesz go do inhalacji. Majeranek zaś użyty jak składnik naparu obniży temperaturę, a miód, dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przyniesie ulgę w kaszlu i bólu gardła.  Sok z cytryny natomiast spowoduje to, co w infekcji kluczowe – dostarczy witaminy C i bioflawonoidów, które pobudzą Twój układ odpornościowy.

O czym warto pamiętać stosując napar z imbiru na kaszel?

Napar z imbiru z dodatkiem ziół jest bardzo smaczny. Poczujesz nieco ostry smak imbiru załagodzony miodem i cytryną. Zioła będą lekko, lecz przyjemnie wyczuwalne. Dlatego też łatwo zapomnieć, że wypija się lek, a nie pyszny napój. Pamiętaj jednak, aby po wypiciu naparu przez godzinę niczego innego nie pić (nawet wody), a także nie myć zębów. Dzięki temu wszystkie składniki zadziałają w obrębie gardła, przełyku i jamy ustnej.  Pij regularnie (3-4 razy dziennie), a szybko odczujesz pozytywne działanie.