Eliksir zdrowia – sok z kwiatu czarnego bzu. Jak go zrobić?

sok z kwiatu czarnego bzu

Sok z kwiatu czarnego bzu od pokoleń był stosowany m.in. jako środek wzmacniający, przeciwwirusowy i napotny. Doskonale radził sobie z sezonowymi infekcjami, a także szeregiem innych dolegliwości (choćby bólowymi). Dowiedz się, jak zrobić sok z czarnego bzu, aby zadbać o zdrowie przez cały rok!

Czym jest sok z kwiatu czarnego bzu?

W Polsce występują 3 odmiany dzikiego bzu, zaś na świecie ponad 20. Do najbardziej popularnej odmiany należy dziki bez czarny, który zakwita zazwyczaj na przełomie maja i czerwca, a nazywany jest także bzem aptecznym lub lekarskim. Spotkasz go przede wszystkim na skrajach lasów, przy drogach i w domowych ogrodach.

Kwiaty czarnego bzu są białe i mają intensywny zapach. Unikaj jednak bzu, który kwitnie na kolor żółto-zielony, gdyż jest to bez koralowy, który uznaje się za trujący. Pamiętaj również, aby nigdy nie jeść surowych owoców czarnego bzu, gdyż zawierają szkodliwą substancję (sambunigrynę), która zanika dopiero pod wpływem obróbki termicznej. Bez w postaci soku lub syropu jest więc całkowicie bezpieczny.

Sok z kwiatów czarnego bzu – właściwości

Ta niepozorna roślina jest skutecznym domowym lekarstwem na wiele dolegliwości. Zawiera bowiem sporo cennych witamin (m.in. wysoką dawkę witaminy C, A, B 6, B2, B3), minerałów (żelaza, potasu, wapnia, sodu), a także np. cholinę, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega odkładaniu tłuszczu w organizmie. Sok z kwiatów czarnego bzu ma właściwości nie tylko wtedy, gdy stosujesz go wewnętrznie, ale też zewnętrznie.  Kwiaty czarnego bzu gwarantują m.in.:

  • poprawę odporności,
  • działanie przeciwwirusowe,
  • działanie wykrztuśne i rozrządzające (np. katar, wydzielinę z dróg oddechowych),
  • działanie przeciwbólowe (np. na bóle głowy),
  • ochronę dróg oddechowych (głownie poprzez ich wzmocnienie),
  • wzmocnienie naczyń włosowatych,
  • oczyszczenie organizmu i usunięcie wolnych rodników,
  • przyspieszenie przemiany materii,
  • pozytywne działanie na skórę (np. w stanach zapalnych).

Jak zrobić z czarnego bzu? – poradnik dla początkujących

Nie masz już chyba wątpliwości, że sok z czarnego bzu powinien znaleźć się w Twojej spiżarni. Jest on całkowicie bezpieczny nawet dla dzieci powyżej 2. roku życia i osób w podeszłym wieku. Jednak inaczej przygotowuje się sok z kwiatów, a inaczej z owoców. Naucz się – krok po kroku – jak zrobić sok z czarnego bzu.

Sok z kwiatów czarnego bzu

Składniki: 400 g kwiatów, 0,5 kg cukru, 1 l wody

  1. Kwiaty zbieraj, gdy będą już w pełni rozwinięte. Zostaw na godzinę w cieniu, a pozbędziesz się np. mrówek. Następnie odetnij zbyt grube łodygi i ogonki.
  2. Zalej kwiaty wrzątkiem, a gdy przestygną, odstaw na 24 godziny do lodówki.
  3. Użyj sita, aby przecedzić, dodaj cukier i gotuj około 1 godziny.
  4. Zbieraj pianę z gotującego się płynu.
  5. Przelej do słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut.

Sok z owoców czarnego bzu

Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu, 800 g cukru, 1 litr wody

  1. Umyj i oczyść owoce.
  2. Zalej wodą i cukrem.
  3. Gotuj na małym ogniu do 2 godzin. Zauważysz, że powstanie gęsty sok.
  4. Następnie odcedź sok i gotuj jeszcze około 40 minut.
  5. Wciąż gorący sok przelej do słoików.
  6. Pasteryzuj 15 minut.

Kiedy zbierać owoce czarnego bzu?

Owoce czarnego bzu zbiera się zazwyczaj w sierpniu i wrześniu. Warto poszukać miejsc, które nie są zanieczyszczone. Kieruj się zatem w stronę lasu, a nie szukaj bzu przy ruchliwych ulicach. Pamiętaj, aby zbierać tylko dojrzałe owoce. Jeżeli jednak Twój urlop nie przypada w okresie zbierania owoców lub nie lubisz przygotowywać soków, to możesz sięgnąć po popularne preparaty z sokiem z kwiaty czarnego bzu (np. Blu Kid, Sambucol Kid). Tego typu produkty zawierają wysokie stężenie ekstraktu i soku z czarnego bzu, a dodatkowo mogą być zażywane również przez najmłodszych.

W drodze ku zdrowiu

Czarny bez był stosowany już przez naszych dziadków. Płukano nim nawet jamę ustną, a działanie napotne i przeciwwirusowe szybko łagodziło dolegliwości związane z infekcją. Warto pić go jednak przez cały rok, gdyż znacznie poprawia odporność i pozwala cieszyć się zdrowiem przez cały rok.