Eliksir zdrowia, czyli jak zrobić syrop z cebuli?

syrop z cebuli składniki

Z pewnością często korzystasz z cebuli w swojej kuchni. Czy wiesz, że poza walorami smakowymi cebula to także świetny środek przeciw przeziębieniu, który zwalcza ból gardła oraz kaszel? Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie cebuli jest syrop. Dowiedz się, jak go zrobić i jak działa ten naturalny lek.

Cebula – dobroczynne warzywo

Cebula to znany od wieków specyfik, który pomaga uporać się z wieloma chorobami. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL. Zawiera błonnik, dzięki czemu reguluje perystaltykę jelit, pomaga także w przypadku chorób reumatycznych. Okłady z cebuli są też pomocne w walce z czyrakami, ranami, bliznami czy zmianami trądzikowymi. Warto też jeść ją po antybiotykoterapii, bo ma działanie grzybobójcze.

Pomimo dobroczynnego działania cebuli, nie powinny spożywać jej osoby, które cierpią na choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit i niewydolność serca.

Fakty o cebuli: czy wiesz, że…?

  • Cebula pochodzi z Azji Środkowej.
  • Warzywo to było znane już 5000 lat p.n.e., w epoce brązu
  • Egipcjanie czcili cebulę ze względu na jej okrągły kształt, symbolizujący wieczność. Wkładana do grobowca faraonów, miała zapewnić im powodzenie i nieśmiertelność.
  • Starożytni Grecy wierzyli, że cebula to idealny sposób na poprawienie sprawności fizycznej wśród sportowców.
  • Ma bardzo mało kalorii – tylko 40 kcal w 100 g!

Syrop z cebuli na kaszel – właściwości lecznicze

Nie bez powodu już od pokoleń syrop z cebuli cieszy się tak wielką popularnością wśród Polaków. To naturalny i bezpieczny środek, który pomoże Ci złagodzić objawy przeziębienia, a który dodatkowo wesprze odporność i walkę z wirusami. Zawiera takie witaminy jak C, A, B1, B2, PP oraz wiele mikroelementów, takich jak cynk, potas, magnes, fosfor, wapń i sód. W syropie z cebuli zawarte są także antyoksydanty (przeciwutleniacze) oraz siarczki (olejki eteryczne), które nadają jej tak intensywny zapach i ostry smak. Dzięki temu, pijąc syrop z cebuli szybciej się pocisz – przyspiesza on krążenie, co dodatkowo pomaga pozbyć się choroby.

Syrop z cebuli jest też dobrym środkiem na kaszel – zmniejszy ilość wydzieliny w przypadku kaszlu mokrego oraz ograniczy występowanie kaszlu suchego. Syrop z cebuli będzie także dobrym remedium na problemy z pęcherzem i drogami moczowymi. Jeżeli dokuczają Ci nawracające infekcje, wypróbuj dobroczynne działanie cebuli.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Przygotowanie go jest niezwykle łatwe i bardzo tanie – będziesz potrzebować jedynie cebuli, cukru, słoika oraz kilku godzin.

Przepis na syrop z cebuli

Składniki:

  • jedna duża cebula (lub 2 małe)
  • cukier (2 duże łyżki na 1 dużą cebulę)
  • opcjonalnie: sok z 1 cytryny

Jak to zrobić:

  1. Cebulę obierz je skóry i pokrój w średniej grubości kostkę.
  2. Wrzuć ją do słoika i posyp cukrem (w proporcjach: 2 duże łyżki cukru na 1 dużą cebulę).
  3. Zamknij słoik i mocno nim wstrząśnij.
  4. Odstaw w ciepłe, suche miejsce.
  5. Poczekaj kilka godzin – cebula pod wpływem cukru puści sok, dzięki czemu powstanie naturalny syrop
  6. Odcedź syrop, przelewając go przez sitko.
  7. Opcjonalnie do syropu możesz dodać sok z cytryny. Wzbogacisz go dodatkowo w witaminę C.

Tak przygotowana mikstura będzie nadawała się do spożycia przez około 2-3 dni. Dziennie pij maksymalnie 3-5 łyżek. Syrop z cebuli to bezpieczne i naturalne lekarstwo, które mogą przyjmować również dzieci. Stanowi zdrowe wsparcie dla produktów z apteki i nie powoduje skutków ubocznych.